fotoforma.pl

Już dziś skorzystaj z rat 0% - darmowa dostawa od 500zł!

  • Kontakt
  • O nas
  • Status zamówienia
Jak zrobić dobre zdjęcia jedzenia?

Jak zrobić dobre zdjęcia jedzenia?

Fotografowanie jedzenia tak, by zdjęcie oddawało jego wizualne walory, może być trudniejsze, niż się wydaje. Jednak z odrobiną praktyki i po poznaniu kilku przydatnych trików efekty zaskoczą nie tylko Ciebie, ale i staną się dumą i dowodem umiejętności kulinarnych zarówno Twoich, jak i restauratorów, których dania Cię inspirują. To także wiedza, którą powinien posiadać każdy, kto planuje zająć się fotografią kulinarną na poważnie. To bardzo pasjonujące, ale i wymagające zajęcie. Podpowiadamy, jak to wygląda w praktyce i na co na pewno poleca się zwrócić swoją uwagę.

 

Spis treści:

  1. Najważniejsze jest światło
  2. Kąt i ujęcie a zawartość talerza
  3. Zdjęcie jedzenia? Nie tylko talerz!
  4. Nieprzesadzona obróbka
  5. Przemyślana kompozycja na talerzu
  6. Posługuj się statywem

 

Najważniejsze jest światło

Często zdarza się, że zdjęcie jedzenia zmuszeni jesteśmy wykonać w trudnych warunkach oświetleniowych. Przykładem mogą być restauracje odwiedzane w porze kolacji, gdzie dania serwuje się w kameralnej atmosferze, nierzadko przy świecach. Najgorsze, co możesz w takim wypadku zrobić, to skorzystać z lampy błyskowej – szczególnie, gdy do dyspozycji masz tylko aparat w smartfonie. Lampa ingeruje w zmianę koloru i faktury jedzenia oraz talerza, od którego światło się odbije i wzmocni cienie, to zaś prawie zawsze sprawia, że danie nie wygląda już tak apetycznie.

Doświetl je, na przykład drugim telefonem, rozpraszając światło i ustawiając je pod różnym kątem; możesz także wykorzystać świece bądź… powstrzymać się i wrócić do restauracji za dnia. W domu także staraj się fotografować w naturalnym świetle, korzystając z pomieszczeń najlepiej doświetlonych. Wcale nie musisz ograniczać się do kuchni!

Kąt i ujęcie a zawartość talerza

Spróbuj także robić zdjęcia pod różnymi kątami – przecież nie musisz wykonać tylko jednej fotografii, prawda? Weź pod uwagę rodzaj samej potrawy: niektóre z nich zdecydowanie lepiej prezentują się na zdjęciu, sfotografowane od góry (przykładowo pizza), inne – od boku (chociażby hamburgery czy ciasta), za to napoje dobrze jest fotografować pod kątem (polecamy 45 stopni; możesz także ostrożnie przechylić samą szklankę). Im więcej ujęć sprawdzisz i zdjęć wykonasz, tym łatwiej będzie Ci wyselekcjonować swoje ulubione. Możesz także zainwestować w krótki statyw stolikowy, by ułatwić sobie pracę. Pamiętaj, że taki i inne gadżety do fotografii kulinarnej znajdziesz na stronie naszego sklepu.

Zdjęcie jedzenia? Nie tylko talerz!

Znaczenie, oczywiście, ma również tło. Jeśli fotografujesz od góry, staraj się wybrać estetyczny talerz, a nawet to, co pod nim – chociażby deskę do krojenia. Postaraj się przy tym minimalizować bałagan wokół i nie fotografować z daleka, a skupić się na potrawie. Serwetki i sztućce nie będą stanowić Twojego „must have”, chyba że fotografujesz, na przykład, przekrojone ciasto albo spaghetti.

Z drugiej strony staraj się unikać przesadnych zbliżeń, nawet jeśli posiadasz obiektyw makro i aż kusi Cię, by ukazać fakturę poszczególnych elementów dania – inaczej obserwatorom trudniej będzie rozpoznać, co znajduje się na talerzu. Wiedząc o tym, jaki cel przyświeca fotografii kulinarnej, zawsze miej go na uwadze.

Nieprzesadzona obróbka

Najgorsze co można zrobić, fotografując jedzenie i przygotowując takie zdjęcie na przykład do publikacji, jest przesadna obróbka. Zakłamanie kolorów jedzenia może sprawić, że całkowicie zmieni się jego prezencja i nie będzie prezentować się tak apetycznie, jak na żywo. Nie warto więc zbytnio szaleć ze zbyt wysokim kontrastem czy balansem bieli. W tym przypadku mniej znaczy więcej i warto zawsze to sobie przypominać,

Przemyślana kompozycja na talerzu

Nie zawsze mamy wpływ na to, w jaki sposób podane zostanie konkretne danie. Zwłaszcza wtedy gdy, jest to potrawa zamówiona w restauracji. Istnieją jednak sytuacje, w których ma się na to spory wpływ. Na przykład, gotując samemu w domu, warto zadbać o prezencję na talerzu czy innym naczyniu. Warto komponować to metodą prób i błędów, albo wzorować się na dostępnych kursach z przygotowywania wydawanego dania. Pizzę zaprezentować można na specjalnej desce, spaghetti na kolorowym talerzu, zupę w głębokiej miseczce. Rolę odgrywają także dodatki. Warto posługiwać się nimi przy każdej tego typu sesji. Sprawi to, że kadry nie będą "puste". Wszystko to jest pracą, którą powinien wykonać fotograf, jeśli chce, aby jego fotografie faktycznie zaskakiwały i przyciągały uwagę. Generalnie im więcej się dzieje, tym lepiej. Należy jednak dbać o to, aby całość była spójna.

Posługuj się statywem

Niekiedy zdjęcia jedzenia będą wyższej jakości, jeśli zdecydujesz się na dodatkowe wsparcie ze strony statywu. W ten sposób ustawisz aparat, tak jak tego potrzebujesz i nie będziesz martwić się ewentualnymi szumami spowodowanymi drżeniem rąk. Statyw fotograficzny ułatwia także prawidłowe kadrowanie.

Zostaw komentarz

Kategorie
Tagi
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium