fotoforma.pl

Już dziś skorzystaj z rat 0% - darmowa dostawa od 500zł!

  • Kontakt
  • O nas
  • Status zamówienia
Triki w fotografii produktowej - znasz je? - fotoforma.pl

Triki w fotografii produktowej - znasz je? - fotoforma.pl

Jeśli interesujesz się fotografią, zwłaszcza fotografią produktową to, z całą pewnością wiesz, że fotografowie często stawiają na sprawdzone triki, które sprawiają, że zdjęcia wychodzą lepsze i ciekawsze, a przy okazji nie trzeba marnować danego produktu. Oczywiście takie triki sprawdzają się, zarówno w kwestii ustawienia danych produktów, ich doboru, jak i kwestii związanej z odpowiednim oświetleniem. Warto przyjrzeć się temu wszystkiemu z bliska, aby wiedzieć, w jaki sposób wykorzystać je w swoim przypadku. Na pewno rezultaty będą doskonałe.

Spis treści:

  1. Odpowiedni rodzaj oświetlenia studyjnego
  2. Uzyskanie efektu parowania
  3. Apetycznie wysmażone potrawy
  4. Bita śmietana, która nie opada
  5. Nie marnowanie produktu

Odpowiedni rodzaj oświetlenia studyjnego

Bardzo ważną rolę w fotografii produktowej odgrywa właśnie prawidłowo dobrane oświetlenie. To od niego w dużej mierze zależy to, czy zdjęcie będzie udane czy też nie. Fotografując drobne przedmioty, zawsze należy mieć na uwadze to, że światło jest tutaj kluczowe. Przy złym wyborze, zdjęcie może być po prostu za ciemne i z tego też powodu mało estetyczne. Przecież zdjęcia produktowe najczęściej wykorzystywane są w reklamie. Nic więc dziwnego, że trzeba zrobić jak najwięcej, aby były one estetyczne i przyjemne w odbiorze. Odpowiednio dopasowane oświetlenie studyjne to jeden z wymogów. Dla lepszego efektu lepiej jest zrezygnować całkowicie ze światła naturalnego i doświetlać przedmiot jedynie przy pomocy dobrej jakości lamp. Ich dobór zależny jest od wielkości i rodzaju produktu. Przy najmniejszych, spokojnie sprawdzą się nawet tylko dwie lampy. Jedna może doświetlać z boku, druga rzucać światło bezpośrednio z góry.

Uzyskanie efektu parowania

Chyba każdy zna te apetyczne reklamy jedzenia, na których danie jest cały czas parujące. Faktycznie trudno wyobrazić sobie bez tego elementu fotografię produktową. Bardzo często jest to myk wykorzystywany przy reklamach restauracji, albo gotowych produktów. Niemniej jednak warto wiedzieć, jak w takim razie rozwiązać problem z parującym jedzeniem. Przecież naturalnie danie lub produkt po podgrzaniu, stosunkowo szybko przestaje parować, a co za tym idzie, pozostaje naprawdę mało czasu na wykonanie estetycznego zdjęcia. To dlatego warto wiedzieć, jak postąpić w takiej sytuacji i jak przedłużyć proces parowania. Czy w ogóle jest to możliwe? Jak najbardziej tak! Fotografowie podczas sesji produktowej, gdy muszą fotografować dania, po prostu wykorzystują do tego waciki. Waciki wystarczy namoczyć w wodzie i podgrzać w mikrofalówce, a następnie ułożyć za talerzem. W ten sposób efekt parowania będzie znacznie dłuższy. Głównie dlatego, że waciki są bardzo chłonne i długo oddają wilgoć.

Apetycznie wysmażone potrawy

Skoro jesteśmy w temacie jedzenia to, z całą pewnością trzeba wspomnieć o tym, że wysmażone, apetyczne mięsa to najczęściej również tylko chwyt marketingowy, a fotografowie do uzyskania takiego efektu, wykorzystują znane sobie triki. Na przykład, aby steki wyglądały lepiej i sprawiały wrażenie mocno wypieczonych, oraz chrupiących, często na ich powierzchnię nakładane są środki chemiczne i produkty, które niekoniecznie nadają się do spożycia. Na przykład popularnym sposobem jest smarowanie mięsa pastą do butów, co nabłyszcza je i nadaje lekkiego koloru. W ten sposób uzyskać można również efekt glazury, który zachęca do skosztowania!

Bita śmietana, która nie opada

Niestety prawdziwa bita śmietana ma to do siebie, że bardzo szybko opada. Zwłaszcza jeśli pod spodem znajduje się ciepły napój. Właśnie dlatego wykonanie atrakcyjnych zdjęć, byłoby znacznie utrudnione, ponieważ fotograf miałby na to niewiele czasu. W związku z tym zaniechano całkowicie wykorzystywania prawdziwej bitej śmietany podczas sesji zdjęciowych. Jednak czymś trzeba było ją zastąpić, prawda? Co w tej roli sprawdzi się najlepiej? Odpowiedź jest prosta i jest nią pianka do golenia! Jest ona dość sztywna, co sprawia, że nie zapada się i nie topi, a tym samym daje fotografom o wiele więcej czasu na działanie i uchwycenie idealnego kadru, który spodoba się odbiorcom. Dodatkowym atutem jest także to, że dzięki temu nie marnuje się cennych produktów spożywczych, które po zdjęciach do niczego by się już nie nadały!

Nie marnowanie produktów

Warto też wspomnieć o tym, że podczas sesji produktów, bardzo często zastępowane są one tańszymi zamiennikami. Lody zastępuje się kartoflami, whisky ciemną herbatą. Dlaczego? Ponieważ w ten sposób nie marnuje się prawdziwego produktu, który często ma znacznie wyższą wartość. Obecnie tego typu zamienników jest naprawdę dużo, a więc, z całą pewnością każdy znajdzie coś, co pasować będzie do charakteru sesji, a przy okazji pozwoli wykonać zadowalające zdjęcia, które będą, zarówno smakowite, jak i naprawdę wysokiej jakości. Warto wykorzystać te triki podczas swojej pracy, a na pewno odczuje się znaczącą różnicę podczas fotografowania, a produkty nie będą się zużywać i topić!

Zostaw komentarz

Kategorie
Tagi
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium